Dag uitjes-gouwzee

                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Volendam:                                          

Dit wereldberoemde vissersdorp wordt dagelijks overstroomd door bussen vol toeristen uit alle uithoeken van Europa. Kijken en bekeken worden is voor de pleziervaarder een van de bezigheden in deze haven. Maar ook kunt u zich onder de toeristen begeven en u laten meevoeren langs de bezienswaardigheden. Aan restaurants en souvenirwinkeltjes geen gebrek. In de Rokerij van Smit Bokkum kunt u zien hoe de paling gerookt wordt. De Visafslag is in de zomermaanden geopend daar wordt de vis geveild als de vissersboten de haven in komen, alleen door de week in de morgen en aan het eind van de dag. Buiten het dorp kunt u de kaasboerderijen  en klompenmakerij bezichtigen.

Diamantslijpen, een Amsterdams beroep, maar ook in Volendam te bezichtigen. Vergeet ook het museum niet ! Oude vissersinterieurs, klederdracht en, uniek in de wereld, het Sigarenbandjes huisje.

u ziet, Volendam biedt u van alles en nog wat voor een leuke dag of langer                                                                                                                                                                

 

Monnickendam:                                                                                  

 

 

Monnickendam heeft een beschermd stadsgezicht met veel historische huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Elke zaterdag wordt er een gezellige weekmarkt gehouden. In het midden van de stad vindt u de oude speeltoren met een beroemd carillon. Tijdens de markt wordt het carillon bespeeld door de stadsbeiaardier.

Aan de binnenhaven staat de “Waegh’, waar vroeger kaas werd gekeurd en gewogen. Later werden er ook vrouwen gewogen die van hekserij werden beschuldigd, om te controleren of ze zwaar genoeg waren om geen heks te zijn.

Monnickendam is sinds het verre verleden al bekend om zijn visrokerijen. Nog steeds wordt er in de haven vis gerookt die u ongetwijfeld zult ruiken als u door de haven loopt. Daarnaast heeft u natuurlijk de mogelijkheid om uitgebreid te proeven!

Verder leuke straatjes met kleine winkels en enkele restaurants. We hebben gegeten bij het Waepen van Naang-Nuan aan de Havenstraat. Originele Thaise keuken met lekkere pittige Thaise kost, afgekoeld met koude witte wijn. Terug aan boord blussen we nog even na, met een kopje koffie en een Remy Martin. 

Marken :                                              

Marken was vroeger en echt eilandje in de Zuiderzee, sinds de aanleg van de dijk om de Gouwzee in 1957 is het een schiereiland. Overdag steevast druk door de toeristen die vanaf Volendam met ladingen tegelijk worden afgeleverd. Als de laatste boot vertrokken is waant u zich in een andere wereld. Rust en stilte zijn dan de kenmerken van Marken. Fraaie houten huizen, slingerende weggetjes, paadjes, een enkel restaurant, een supermarkt en 2 kerken. Je moet er gewoon eens geweest zijn.